Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Φύλλο Εργασίας (Γεωπληροφορική)


ΤΟΜΕΑΣ : ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β΄ & Γ΄ ΕΠΑΛ

ΕΝΟΤΗΤΑ : 1.6  και 1.7 Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ και Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ – ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://ebooks.edu.gr/new/allcourses.php και να ανοίξετε το διαδραστικό βιβλίο του μαθήματος : Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Γ΄ ΕΠΑΛ στην ενότητα 1.6 και 1.7. Να μελετήσετε τους παρακάτω όρους : κοινόχρηστοι χώροι, οικοδομικό τετράγωνο, πρασιά, κύριες όψεις (Κεφ. 1.6) και τα είδη Ρυμοτομικών Σχεδίων πόλεων (Κεφ 1.7).

1) Να ανοίξετε το λογισμικό Google Earth και πλοηγηθείτε στην πόλη της Χαλκίδας και στην περιοχή που μένετε. Τι παρατηρείτε ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, υπάρχουν αρκετοί ; Στο οικοδομικό τετράγωνο που μένετε υπάρχεί πρασιά ; Πόσα οικοδομικά τετράγωνα απέχει το σπίτι σας από το σχολείο ;

2) Παρατηρώντας την πόλη της Χαλκίδας σε ποια κατηγορία Ρυμοτομικού Σχεδίου ανήκει («άναρχο», «περίκεντρο Σχέδιο», «τετραγωνικό» ή «σύνθετης γεωμετρίας») ;

3) Να επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα και να παρακολουθήσετε τη διαδραστική παρουσίαση της ορθής προβολής και του τρόπου σχεδίασης των κύριων όψεων ενός αντικειμένου.

4) Να εξερευνήσετε με το Google Earth τους οικισμούς και τις πόλεις του διαδραστικού βιβλίου, δηλ. Όλυμπος Καρπάθου, Μπραζίλια καθώς και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και να τις κατατάξετε στις 4 κατηγορίες Ρυμοτομικών Σχεδίων πόλεως. Να βγάλετε πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη του οικισμού και για τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του.


Σε αυτό το φύλλο εργασίας αξιοποιούνται :
α) τα διαδραστικά βιβλία http://ebooks.edu.gr/new/
β) ο εθνικός συσσωρευής εκπαιδευτικού περιεχομένου και http://photodentro.edu.gr/aggregator/
γ) το λογισμικό Google Earth.
Οι μαθητές θα κατανοήσουν καλύτερα τα είδη των ρυμοτομικών σχεδίων πόλεως, παρατηρώντας αεροφωτογραφίες των τελευταίων έτων σε σχέση με τις παλιές εικόνες του βιβλίου. Επίσης, κάνοντας zoom σε οικοδομικά τετράγωνα θα δουν λεπτομέρειες όπως πρασιές, κοινόχρηστους χώρους και πλάτος οδών.


Φύλλο Εργασίας (Κτιριακά Έργα)


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

ΜΑΘΗΜΑ : ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι – ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

1.3 Παράγοντες που καθορίζουν τη μορφή
Οι μορφές και τα είδη των κατοικιών είναι συνάρτηση των κοινωνιών, στις οποίες ανήκουν. Τόσο η κατοικία όσο και ο οικισμός προφανώς διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Να αναζητήσετε σε μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο ή στη Ψηφιακή βιβλιοθήκη - Βικιπαίδεια ή στη διεύθυνση https://www.flickr.com/search φωτογραφίες κατοικιών και οικισμών από όλο τον κόσμο π.χ. Σαντορίνη, Πήλιο, Λιβύη, Κίνα, Νέα Υόρκη, Αγγλία, Κένυα, Ινδία, Αυστραλία.

Α) Να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σε ένα φάκελο ώστε να μπορείτε να τις ξαναδείτε αν χρειαστεί.

Β)  Να διακρίνετε ποιες κατοικίες είναι σε αγροτική και ποιες σε αστική περιοχή ;
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Αιτιολόγηση
Οι μαθητές θα διακρίνουν τις διαφορές της κατοικίας που οφείλονται στους δεσμούς συγγένειας στο χωριό ενώ στις πόλεις ο κοιvωνικός δεσμός βασίζεται στις εργασιακές και ιδιοκτησιακές δομές.
Γ) Παρατηρώντας τις φωτογραφίες από ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι επηρεάζονται η μορφή και η ποιότητα των κατοικιών ;
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Αιτιολόγηση
Οι μαθητές θα κατανοήσουν καλύτερα ότι το επίπεδο οικονομίας, η τεχνολογία παραγωγής, οι φυσικές πηγές επηρεάζουν τη μορφή των κατοικιών.
δ) Να  αναζητήσετε στο Google earth ή σε κάποια μηχανή αναζήτησης αν υπάρχει εγκαταλελειμμένος οικισμός στην περιοχή σας; Γιατί εγκαταλείφθηκε; Ποιες οι συνεπειες μετα απ αυτο για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχων;
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Αιτιολόγηση
Οι μαθητές σε αυτή την ερώτηση κρίσεως θα κατανοήσουν γιατί προκαλείται μείωση της αξίας των ακινήτων σε μια περιοχή και τις συνέπειες από τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που δημιουργούνται από την απουσία ενδιαφέροντος της διοίκησης.