Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Σχεδίαση Ημερολογίου 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Η μαθήτρια της Γ΄ Τάξης Λόλι Λουκία σχεδίασε το ημερολόγιο του σχολείου για το Χριστουγεννιάτικο bazzar.
 

 

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Εκπαιδευτική Επίσκεψη - Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γατόπουλου, με θέμα “Όμορφη Πόλη” - 7.11.2017

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 ο τομέας Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής του Χαλκιδέου Γιώργου Γατόπουλου, με θέμα “Όμορφη Πόλη” που θα λειτουργήσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, στην ισόγεια αίθουσα “Αριστοτέλης” του Δημαρχείου Χαλκίδας.

Οι μαθητές άνοιξαν τα πανιά τους για να ταξιδέψουν στη Χαλκίδα του χθες, σε αυτήν την «Όμορφη πόλη» που ίσως έχει ξεχαστεί αλλά σίγουρα  ξαναζωντανεύει μέσα από τις νοσταλγικές δημιουργίες του Χαλκιδέου ζωγράφου, ο οποίος για 5 χρόνια ζωγράφιζε την Χαλκίδα. Επίσης, οι μαθητές  εντυπωσιάστηκαν από την ρεαλιστική απεικόνιση των διατηρητέων κτιρίων και των τοπίων αλλά στεναχωρήθηκαν για τα κτίρια που δεν υπάρχουν πια.
Θερμά συγχαρητήρια στον ζωγράφο Γιώργο Γατόπουλο και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.






Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτική Επίσκεψη - Βιομηχανία συνθετικών κουφωμάτων KAPTAIN S.A. - 27.10.2017


Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 ο τομέας Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στην βιομηχανία συνθετικών κουφωμάτων KAPTAIN S.A στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Αυλίδα Ευβοίας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Καπετάνιο Ευάγγελο στους ανακαινισμένους χώρους της βιομηχανικής μονάδας, παρακολούθησαν την διαδικασία παραγωγής των συνθετικών κουφωμάτων από τις αυτοματοποιημένες μηχανές παραγωγής σχεδιασμένες σύμφωνα με τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές του 2015. Επίσης, ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων, για τις κατηγορίες των προϊόντων της εταιρίας και για τους προορισμούς αποστολής των προϊόντων (νησιωτική Ελλάδα, Ευρωπαϊκές χώρες, Ασία, Αφρική).
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία CAPTAIN S.A. για την ολόθερμη και εγκάρδια φιλοξενία της, μεριμνώντας και για την δωρεάν μεταφόρα των μαθητών μας.















Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μαθήματα τομέα


Οι μαθητές και μαθήτριες που επιλέγουν τον Τομέα Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Τομέα και 12 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια, στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Ειδικότητας.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Φ.Ε.Κ. 1489/τ. Β’/26-5-2016, από το σχολικό έτος 2017-2018, στον Τομέα Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Γ’ τάξη των  Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., προβλέπεται να λειτουργήσει  η ειδικότητα «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής».
 Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1567, τ.Β’, 2-6-2016 τα μαθήματα Τομέα που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. έχουν ως εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΑΩΡΕΣ
1.Οικοδομικό Σχέδιο
2.Τοπογραφία2Θ+3Ε
3.Τοπογραφικό Σχέδιο - Ψηφιακή Χαρτογραφία3E
4.Κτιριακά Έργα και Δομικά Υλικά2Θ+2Ε
5.Σχέδιο Δομικών Έργων με χρήση Η/Υ I
6.Δομημένο Περιβάλλον και Πολεοδομικές Εφαρμογές
7.Αγγλικά Τομέα
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ:23 ΩΡΕΣ
      Θ: Θεωρία      Ε: Εργαστήριο      Σ: Σχέδιο
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1426, τ.Β’, 26-4-2017 τα μαθήματα Ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες τουΤομέα Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. έχουν ως εξής:

Ειδικότητα: Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
ΜΑΘΗΜΑΤΑΩΡΕΣ
1. Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
2. Οικοδομική
3. Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού και 'Εργων Υποδομής1Θ+2Ε
4. Εφαρμογές Γεωπληροφορικής στα Τεχνικά 'Εργα
5. Οργάνωση Τεχνικών Έργων2Θ+2Ε
6. Σχέδιο Δομικών Έργων με χρήση Η/Υ II
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ:23 ΩΡΕΣ
      Θ: Θεωρία      Ε: Εργαστήριο      Σ: Σχέδιο

Οικοδομικό Σχέδιο (4Σ) Β΄ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ.

Βιβλίο: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
Συγγραφείς: Μπουλαμάκη Α., Γούναλη Χ.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών:
     ΦΕΚ 770/τ.Β’/22.03.2016 (παραπέμπει στο ΑΠΣ μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο»)

Το σύνολο των ωρών ανά σχολικό έτος διαμορφώνεται ως εξής: 4 ώρες Χ 28 εβδομάδες = 112 ώρες (Σ).

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή
Κεφάλαιο 2 - Κάτοψη Κατοικίας
Κεφάλαιο 3 - Τομή Κατοικίας
Κεφάλαιο 4 - Όψη κατοικίας
Κεφάλαιο 5 - Ξυλότυπος κάτοψης
Κεφάλαιο 6 - Θεμέλια
Κεφάλαιο 7 - Σκάλες (Κλίμακες)
Κεφάλαιο 8 - Μονώσεις

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
    Το Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» θέτει γενικές κατευθυντήριες γραμμές και παρέχει την ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να κινηθεί ευέλικτα και να προσαρμόσει την διδασκαλία στα χαρακτηριστικά της τάξης . Το σχολικό εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο μάθημα, λόγω της φύσης του μαθήματος, λειτουργεί ως επικουρικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό. Ο εκπαιδευτικός επιλέγει από κάθε κεφάλαιο να αναδείξει τα βασικά στοιχεία που υπεισέρχονται στην πλειονότητα των σχεδιαστικών θεμάτων. Εκτός από τις προτεινόμενες από το βιβλίο ασκήσεις, – και πάντα εντός των πλαισίων που ορίζουν οι θεματικές του Προγράμματος Σπουδών – δύναται ο εκπαιδευτικός να εντάξει στη διδασκαλία του σχεδιαστικά θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας, αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές (άλλα σχολικά εγχειρίδια Σχεδίου, τεχνικά βιβλία κ.α.). Κρίνεται σκόπιμο, ανάλογα με το σχεδιαστικό θέμα, να μην παρέχονται όλα τα
υπό σχεδίαση στοιχεία, αλλά να οδηγείται ο μαθητής στον έμμεσο υπολογισμό τους, προκειμένου να ασκείται η αντιληπτική του ικανότητα και η κρίση του.
Από τα ανωτέρω κεφάλαια, προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω σημεία:
Από το Κεφάλαιο 1: Εξάσκηση των μαθητών/τριών στις σχεδιαστικές κλίμακες (ορισμός, είδη κλιμάκων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το σχεδιαστικό θέμα, ασκήσεις μετατροπής από μία κλίμακα σε μία άλλη κ.τ.λ.) και ορθή τοποθέτηση των σχεδίων («κεντράρισμα») με διδασκαλία απλών παραδειγμάτων κλιμακούμενης δυσκολίας.
Από το Κεφάλαιο 2: Σειρά σχεδίασης των στοιχείων μιας κάτοψης (μπορεί ο διδάσκων να ανατρέξει στα βήματα της ενότητα 10.2.4.,σελ. 121-126, του βιβλίου «Γραμμικό Σχέδιο» της Β’ Τάξης ΓΕΛ, Συγγραφείς: Mονεμβασίτου Α., Παυλίδης Γ., Παυλίδου Α.) , και σωστή διαβάθμιση του πάχους γραμμών.
Από το κεφάλαιο 3: Εύρεση βέλτιστων θέσεων τομών σε κατόψεις, συσχέτιση τομών με κατόψεις, ορθή διαβάθμιση προβαλλόμενων και τεμνόμενων στοιχείων, εύρεση υψομετρικών διαφορών και σταθμών.
Από το Κεφάλαιο 4: Συσχέτιση όψεων με κατόψεις και τομές.